Artikkelindeks

Mandag, 6. juni 2022

«SKIKK EDER IKKE LIKE MED DENNE VERDEN».  Rom. 12,2

AV AAGE SAMUELSEN

Klippet fra Vekkeropet nr. 1-1985 

Dette er et bibelsted jeg ofte får slengt imot meg av mennesker som heller burde anvende ordet mot seg selv, for de har fullstendig glemt det som står etterpå: «… men bli forvandlet ved fornyelsen av eders sinn».

Fornyelse er et ukjent begrep for dem.  Jeg vil spørre: Hva og hvem er verden?  Det er ugjenfødte mennesker, enten de er på toppen i samfunnet eller på bunnen, i alle kategorier.  Enten er du født på ny eller så er du det ikke.  Og her er det ikke snakk om gode eller dårlige mennesker, det teller ingenting for Gud. 

Verden har alltid forsøkt å modernisere seg gjennom alle årstider.  Det er det eneste de har å pynte seg med, og å gjøre gode inntrykk på.  Vi kan f.eks. ta i klesveien; her er det jo stadig nye moter som virker både utfordrende og provoserende, og da kommer det kraftige advarsler fra prekestolen: «Skikk eder ikke like med denne verden».  Er det da noen som ønsker å kle seg pent, ja, da hagler fordømmelsens ånd over vedkommende.  Dersom skjørtene til en kvinne blir kortere enn for fem år side, og som også var kortere enn for ti år siden (som også ble fordømt), må hun som nu har kortere skjørt enn for fem eller ti år siden gå fem år tilbake i tiden for ikke å skikke seg lik med verden.  Men for fem år siden ble også dette gjort lik med verden.  Nu er skjørtet som var moderne for fem år siden umoderne, og derfor mer bibelsk.

I hatteveien er det også stadig nye moter, og kvinnen skal helst ha hatt.  Hun skal helst ikke ha kortklippet hår under hatten, og for all del ikke krøllet og kruset hår.  Dersom kvinnen ikke har noen hatt, må hun ha tørkle.  Derav navnet på en viss sekt som kalles «tørklemenigheten» eller «smittevenner».  De har tolket Bibelen slik at de ikke skal skikke seg lik med verden for å være så bibelske som mulig.  Derfor må ikke hattene, kjolene eller skjørtene følge moten, det er synd.  Så søster, er du klar over at du er veldig bibelsk med en fotsid kjole, en 50 år gammel hatt og håret rullet opp og strammet om ditt hode i en hårtull?  Det er adgangsbilletten din til himmelen, er du klar over det?

Det gjør ingenting om du ved din kledning, og i ditt hjerte, fordømmer dem som ikke er kledd slik som du.  Men også her gjelder skriften: «Skikk eder ikke like med verden». Har du glemt det?  Misunner du dem som ser mer ordentlig og moderne kledd ut enn deg?  Er det pent å se unge søstre gå rundt og se ut som gamle bestemødre?

Jeg har møtt mennesker fra forskjellige religiøse fariseer-klubber som har fordømt meg fordi jeg liker å gå i pene klær.  De oser av misunnelse, men jeg unnskylder dem fordi ingen av dem har mulighet til å kle seg slik som jeg.  Det nytter ikke å sette smoking på en gris, og det nytter heller ikke å kle slike typer med mine stilige klær.  Dertil er de altfor stumpete, innsnevrede og trangsynte, og har ikke det minste greie på å kle seg som meg.  Gud sa til meg, som eksempel på hvordan han skulle kle meg: «Se til liljene på marken, hvorledes de vokser; de arbeider ikke, de spinner ikke; men jeg sier eder; enn ikke Salomo i all sin herlighet var klædd som en av dem.  Men klær Gud således gresset på marken, som står i dag og i morgen kastes i ovnen, hvor meget mere skal han da klæ dig du lite troende». (Nyfrelst).  Siden har han økt min tro til å kle meg enda finere.

Noe jeg alltid har fått høre er at jeg har så mange penger at jeg derfor skikker meg lik med verden.  For det første: Gud har sagt til meg at «bare godt og miskunnhet skal etterjage meg alle mine livs dage».  For det andre: Jeg skikker meg ikke lik med verden ved å søke om trygder eller sosialhjelp, men Gud har holdt meg frisk så jeg kan tjene mine penger selv på ærlig vis.  Jeg skaper meg ikke syk for å få uføretrygd, men han har sagt at jeg skal være ved god helse.  Heller ikke må jeg skikke meg lik med verden ved å gå i sympatistreik for å få høyere lønn.  Og heldigvis har jeg ikke latt meg fange av LO for å trygge min sikkerhet.  Jeg raser ikke mot arbeidsgiveren min for å få 50 øre mer i lønn i timen.  For min arbeidsgiver følge nøye med i prisutviklingen.  Han har sagt til meg: «Ta det med ro Aage, og skikk deg ikke lik med verden».  Og han har sagt: «Stå ikke fast i sykekassen, men stå fast i troen».  Hva er mest bibelsk?

Han har også sagt: «Jeg vil at du skal være ved god helse, likesom du har fått oppleve en god frelse».  Jeg behøver ikke stimulerende midler for å pigge meg opp, jeg flyr ikke rundt på legekontorer.  Jeg eter ikke giftige medisiner, for han har sagt: «Skikk eder ikke like med denne verden». Jesus er min huslege, derfor misunner jeg ikke andre som løper legekontorene rundt.  Jeg har min huslege hos meg 365 dager i året, uten å løpe rundt.  Jeg gjør som Israel i 5. Mos. 32: «De sitter ved hans føtter og tar imot hans ord». Han som sa til dem i 2. Mos. 15: «Jeg er Herren eders læge!»  «Skikk eder ikke like med denne verden».

Jeg har siden jeg ble frelst gått utenom tradisjonelle rammer, og det har irritert fariseerne grenseløst.  De har rakket meg ned på alle mulige måter, uansett hvordan jeg har vært eller hva jeg har gjort.  Har jeg vært overlykkelig og glad og talt i tunger har de sagt: «Ja, han Aage, han Aage, det virker litt hysterisk».  Mitt hjerte har vært fylt med himmelsk glede, den Hellige Ånd har salvet meg gang på gang.  Dette har skjært hyklerne i ørene, men det er jo bibelsk!  Jeg skikker meg nemlig ikke som verden.  For dem har jeg virket ukontrollert og passer ikke inn i deres religiøse former.  Har jeg på grunn av forfølgelse, hån og spott fra de religiøse kommet i fortvilelse og ubalanse har jeg fått høre: «Ja, det måtte jo gå sånn».  Da har de betraktet meg med skadefro mine, men også her gjelder skriften: «Skikk eder ikke like med denne verden».  Noe mer djevelsk og verdslig kan ikke de som kaller seg frelst være!

Når Herren igjen har løftet meg opp og gitt meg innpass hos de verdslige i alle kategorier, og jeg har fått bringe gledens budskap til kongehus, regjering, skuespillere og til de laveste i samfunnet, så har de religiøse hvest imot meg og sagt: «Skikk eder ikke like med denne verden».  Men Jesus har sagt at vi skal bringe budskapet til alle folkeslag (alle slags folk).  Hva er mest bibelsk?  Enten å fange sjeler – uansett virkemåte – eller å kritisere og hate meg fordi jeg ikke passer inn i deres trangsynte mønster?  Jeg bare spør!  «For den rene er alt rent, og alt er urent for den urene»!

Det gjenstår en dag for alle mennesker.  Det er den dag da Gud skal dømme en rettferdig dom.

Jeg har ikke blandet meg inn med en hop av religiøse ugjenfødte mennesker som har sin frelse i barnedåpen, og ved den tror at de har fått den Hellige Ånd.  De har derved satt seg selv utenfor Guds rike og tilhører den ugjenfødte verden som omkommer på dommens dag, sammen med de vantro.  Du som sier: «Skikk eder ikke like med denne verden», hvorfor går du sammen med den religiøse ugjenfødte verden når det i Guds øyne er falskhet og hykleri?  Har du aldri tenkt på det?  Hvorfor tør du ikke si sannheten til dem, men bukker, skraper, smigrer og hyler med dem?  Også her gjelder skriften: «Skikk eder ikke like med denne verden».  La ikke din tunge slenge hit og dit, full av gift og alskens djevelskap, men bli fylt av den Hellige Ånd, så vil ditt språk og din tale bli som Gud vil ha den.  AMEN!

Faktuell ARENA

Dette nettsted har som formål å bringe opplysninger ut til folk som aviser og blader i vårt land ikke er interessert i. Historien handler bl.a. om virksomheten Vekkeropet Maran Ata, som predikant Aage Samuelsen var stifter, frontfigur og leder for. Vi, redaktørene av disse sidene, var del og frontarbeidere i denne virksomheten gjennom mange år.
Les mer
 

 

Faktuell ARENA på Youtube

Faktuell ARENA har egen kanal på You Tube. Følg med på lenken nedenfor og se våre visninger.

http://www.youtube.com/faktuellarena

 

Senter mot antisemittisme