Søndag, 18. desember 2022 

EN SKY AV VITNER

KLIPPET FRA VEKKEROPET NOV./DES. 1980 

Det er Hebreerbrevets forfatter som taler om denne merkelige skyformasjon: «Da vi har en så stor en sky av vidner omkring oss, så la oss legge bort alt som tynger.» Hebr.br. 12,1. 

Hvilke vitner er det han sikter til?  Det er trosvitnene, alle de som har levd før oss, og som gjennom sitt liv viste oss hvilken vidunderlig ting troen er, den som regner med Gud – og bare ham!  I likhet med oss var de feilende og små mennesker, men troen bar dem igjennom.

Felles for dem alle var at de ennå ikke hadde sett oppfyllelsen av sitt håp, men de ble ikke fortvilte av den grunn.  Langt der fremme så de målet, hilste det med glede, og bekjente at de var «fremmende og utlendinger i verden.» 

Moses nådde toppen av hva et menneske kan drive det til.  Men «han holdt Kristi vanære for en større rikdom enn skattene i Egypt.  Han så nemlig frem til lønnen som ventet ham.»  Trosvitnene holdt ut i striden og holdt fast på Guds løfter.  Og i dag lyder det til oss: Se på skyen av vitner!  De gav ikke opp!  De holdt ut!  Og de glemte aldri målet!

De har noe vesentlig å lære oss rastløse nåtidskristne.  Kanskje ikke minst i vår vurdering av verdier.  Vi taler ikke hånt om dem, men viser dem i lys av målet.  Og da ser vi rett …! 

Ukjent forfatter.